Wilt u een punter huren in Giethoorn?

Giethoorn ligt in de kop van Overijssel en staat in de regio bekend als “Waterreijk”. Een prachtig waterdorp gelegen in het Nationaal park Weerribben Wieden tussen Meppel en Steenwijk en ongeveer 30 km van Zwolle. Op de website www.waterreijk.nl vindt u meer informatie over het gebied WaterReijk Weerribben Wieden dat geografisch gezien overeenkomt met de gemeente Steenwijkerland. Giethoorn is een unieke cultuurhistorische locatie. Het ‘Venetië van het Noorden’- gevormd door vervening – geeft een ongeëvenaarde blik in het verleden van de streek. In Giethoorn beleven de talloze toeristen nog steeds de sfeer en de gebruiken van de 19e en vroege 20e eeuw. Hiermee is het dorp een zeer belangrijke schakel in de toeristische infrastructuur in (Noordwest-)Overijssel en Noord-Nederland. De punter speelt hierin een belangrijke rol. Dit karakteristieke scheepje is de belangrijkste vorm van transport op de waterwegen van Giethoorn en de omliggende verveningsgebieden. Zoals de gondel hoort bij Venetië, zo hoort de Giethoornse Punter ontegenzeggelijk bij dit ‘Venetië van het Noorden’.

Rijk aan geschiedenis
Giethoorn was een van de eerste veenkolonies van ons land. Er wordt voor het eerst melding gemaakt van leven in dit gebied na een zware stormvloed in 1170. Monniken zouden de eersten zijn geweest die hier turf groeven. Een der buurten (’t klooster, hier hemelsbreed ongeveer 500 meter vandaan) zou nog aan hun aanwezigheid herinneren. Rond 1230 wordt de naam Gethorne voor het eerst vermeld in de geschiedenis. De geschiedenis verhaalt dat een groep Flaggelanten (geselbroeders) zich op laste van de Utrechtse bisschop moesten vestigen in een landstreek die het domein was van de wilde geiten, het veengebied achter Fulnaho (Vollenhove). De geselaars maakten zich in Giethoorn zeer verdienstelijk. Zij hebben immers de onlanden en wildernissen met zeer grote arbeid ten lande gemaakt.

Proef de gastvrijheid van Giethoorn
Vanaf onze Punterwerf heeft kunt u een onvergetelijke dag in de kop van Overijssel beleven. Huur een handgemaakte eikenhouten punter, in de volksmond ook wel “fluisterboot” genoemd, en maak al varend een ontdekkingstocht door dit waterrijke gebied van Wieden en Weerribben. Hoor de stilte, voel de ruimte, ruik de geur en proef de echte gastvrijheid die zo typerend is voor Noordwest-Overijssel. Onze recentelijk op de werf gebouwde ruime Beulakermeerpunters bieden plaats aan 8 volwassen personen. De punters worden aangedreven door de bekende fluistermotoren.

De huurprijs van de punter is €25,- per uur. Het huren van deze punter voor de hele dag kost €125,-.

We geven u voor een comfortabele vaartocht een kussen mee. Voor de liefhebbers zijn er ook fijne warme fleecedekens beschikbaar.

Waar wacht u nog op?
Heeft u zin gekregen in een boottocht? Klik dan hier om een fluisterboot te huren.